Dizayn Çiftlik

TÜİK, 2025 Genel Tarım Sayımı'nın Detaylarını Açıkladı

Bitkisel Üretim 24.07.2025 - 08:23, Güncelleme: 24.07.2025 - 08:23 1104 kez okundu.
 

TÜİK, 2025 Genel Tarım Sayımı'nın Detaylarını Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Genel Tarım Sayımı'na ilişkin detayları paylaştı. Saha çalışmaları Temmuz 2025’te başladı ve yıl sonuna kadar sürecek.
Sayım kapsamında; bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerine dair arazi, hayvan varlığı, tarım makineleri, sulama imkânları ve iş gücü gibi unsurlar derlenecek. Veriler hem tam sayım yöntemiyle hem de örnekleme yoluyla toplanacak. Hangi Bilgiler Hazırlanacak? Soru formunu doldurmadan önce üreticilerden; Bitkisel üretim yapılan tüm parsellerin ada ve parsel bilgileri, Fiilen üretim yapılmayan ahır, samanlık, kavaklık, koruluk ve taşlık gibi alanların detayları, Traktör ve biçerdöverlerin plaka bilgileri, Sahip olunan veya kullanılan tüm tarımsal alet ve makinelerin listesi hazır halde bulundurmaları istenecek. Başvuru ve Görüşme Yöntemleri Tüzel kişi statüsündeki tarımsal işletmeler, kendilerine tanımlanacak şifrelerle internet üzerinden formları kendileri doldurabilecek. Gerçek kişi statüsündeki işletmeler ise randevulu şekilde sayım bürolarına davet edilerek yüz yüze görüşmelerle sayım sürecine katılacak. Veri Güvenliği ve Referans Dönemi Sayımda toplanan veriler, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), nüfus kayıtları, kadastro bilgileri ve traktör-biçerdöver tescil verileriyle karşılaştırılarak kontrol edilecek. Bilgiler yalnızca istatistiki amaçla kullanılacak; idari, adli ya da askeri kurumlarla paylaşılmayacak. Referans dönemi bitkisel üretim ve tarımsal makine kullanımı için 1 Ekim 2024 - 30 Eylül 2025 tarihleri arası; hayvancılık ve alet-makine varlığı içinse 1 Temmuz 2025 tarihi esas alınacak. İlk Sonuçlar 2026'da Açıklanacak Sayımın ilk sonuçlarının, 2026 yılının ikinci yarısında kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor. Üreticiler sayımla ilgili sorularını bulundukları ilçedeki sayım komitelerine, il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine, TÜİK bölge müdürlüklerine veya Alo 124 TÜİK Çağrı Merkezi’ne yöneltebilecek.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Genel Tarım Sayımı'na ilişkin detayları paylaştı. Saha çalışmaları Temmuz 2025’te başladı ve yıl sonuna kadar sürecek.

Sayım kapsamında; bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetlerine dair arazi, hayvan varlığı, tarım makineleri, sulama imkânları ve iş gücü gibi unsurlar derlenecek. Veriler hem tam sayım yöntemiyle hem de örnekleme yoluyla toplanacak.

Hangi Bilgiler Hazırlanacak?

Soru formunu doldurmadan önce üreticilerden;

  • Bitkisel üretim yapılan tüm parsellerin ada ve parsel bilgileri,

  • Fiilen üretim yapılmayan ahır, samanlık, kavaklık, koruluk ve taşlık gibi alanların detayları,

  • Traktör ve biçerdöverlerin plaka bilgileri,

  • Sahip olunan veya kullanılan tüm tarımsal alet ve makinelerin listesi
    hazır halde bulundurmaları istenecek.

Başvuru ve Görüşme Yöntemleri

Tüzel kişi statüsündeki tarımsal işletmeler, kendilerine tanımlanacak şifrelerle internet üzerinden formları kendileri doldurabilecek. Gerçek kişi statüsündeki işletmeler ise randevulu şekilde sayım bürolarına davet edilerek yüz yüze görüşmelerle sayım sürecine katılacak.

Veri Güvenliği ve Referans Dönemi

Sayımda toplanan veriler, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), nüfus kayıtları, kadastro bilgileri ve traktör-biçerdöver tescil verileriyle karşılaştırılarak kontrol edilecek. Bilgiler yalnızca istatistiki amaçla kullanılacak; idari, adli ya da askeri kurumlarla paylaşılmayacak.

Referans dönemi bitkisel üretim ve tarımsal makine kullanımı için 1 Ekim 2024 - 30 Eylül 2025 tarihleri arası; hayvancılık ve alet-makine varlığı içinse 1 Temmuz 2025 tarihi esas alınacak.

İlk Sonuçlar 2026'da Açıklanacak

Sayımın ilk sonuçlarının, 2026 yılının ikinci yarısında kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor.

Üreticiler sayımla ilgili sorularını bulundukları ilçedeki sayım komitelerine, il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine, TÜİK bölge müdürlüklerine veya Alo 124 TÜİK Çağrı Merkezi’ne yöneltebilecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarimturk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat plastik çember