Konya’da Endüstriyel Kenevir Hasadı Başladı
Konya’da Endüstriyel Kenevir Hasadı Başladı
Konya’nın Çumra ilçesinde, geçen yıl ilk kez deneme amaçlı ekimi yapılan endüstriyel kenevirin hasadına başlandı.
Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi öncülüğünde yürütülen çalışmalarda, kenevirin bölge topraklarında yüksek verim potansiyeli gösterdiği bildirildi.
Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyüz, resmi izin süreçlerinin tamamlanmasının ardından gerçekleştirilen ilk deneme ekiminden oldukça olumlu sonuçlar alındığını belirterek, “Kenevir Çumra topraklarını sevdi. Beklentilerimizin üzerinde bir verim elde ettik. Bu sonuçlar sayesinde çiftçilerimizin ‘Yetişir mi, pazarı var mı, kazandırır mı?’ gibi tereddütleri ortadan kalktı.” dedi.
Şenyüz, su tasarrufu ve sürdürülebilir tarım açısından da kenevirin dikkat çekici bir alternatif olduğunu vurguladı:
“Su kaynaklarını verimli kullanmamız gerekiyor. Kenevir, yağışın yeterli olduğu yıllarda sulamaya bile ihtiyaç duymuyor. Kurak dönemlerde ise bir-iki sulama yeterli oluyor. Buğday ve arpa gibi hububatlara göre çok daha az suyla, daha fazla verim sağlıyor.”
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu da Konya Ovası’nın dünyanın en verimli tarım alanlarından biri olduğunu hatırlatarak, kenevirin bölge ekonomisine sağlayacağı katkıya dikkat çekti.
Bayramoğlu, “Kenevir, sadece 3-4 kez sulamayla pek çok üründen daha yüksek gelir sağlıyor. Üretim ve işleme süreçlerini doğru yönetebilirsek, çiftçimizin gelirini artırır, kırsal kalkınmaya ve sanayileşmeye önemli katkı sunarız. Bu nedenle üretimin desteklenmesi ve teşviklerin artırılması büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.