Konya’da Endüstriyel Kenevir Hasadı Başladı

Bitkisel Üretim (bloomberght) - bloomberght | 23.10.2025 - 10:23, Güncelleme: 23.10.2025 - 10:23 392 kez okundu.
 

Konya’da Endüstriyel Kenevir Hasadı Başladı

Konya’nın Çumra ilçesinde, geçen yıl ilk kez deneme amaçlı ekimi yapılan endüstriyel kenevirin hasadına başlandı.
Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi öncülüğünde yürütülen çalışmalarda, kenevirin bölge topraklarında yüksek verim potansiyeli gösterdiği bildirildi. Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyüz, resmi izin süreçlerinin tamamlanmasının ardından gerçekleştirilen ilk deneme ekiminden oldukça olumlu sonuçlar alındığını belirterek, “Kenevir Çumra topraklarını sevdi. Beklentilerimizin üzerinde bir verim elde ettik. Bu sonuçlar sayesinde çiftçilerimizin ‘Yetişir mi, pazarı var mı, kazandırır mı?’ gibi tereddütleri ortadan kalktı.” dedi. Şenyüz, su tasarrufu ve sürdürülebilir tarım açısından da kenevirin dikkat çekici bir alternatif olduğunu vurguladı: “Su kaynaklarını verimli kullanmamız gerekiyor. Kenevir, yağışın yeterli olduğu yıllarda sulamaya bile ihtiyaç duymuyor. Kurak dönemlerde ise bir-iki sulama yeterli oluyor. Buğday ve arpa gibi hububatlara göre çok daha az suyla, daha fazla verim sağlıyor.” Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu da Konya Ovası’nın dünyanın en verimli tarım alanlarından biri olduğunu hatırlatarak, kenevirin bölge ekonomisine sağlayacağı katkıya dikkat çekti. Bayramoğlu, “Kenevir, sadece 3-4 kez sulamayla pek çok üründen daha yüksek gelir sağlıyor. Üretim ve işleme süreçlerini doğru yönetebilirsek, çiftçimizin gelirini artırır, kırsal kalkınmaya ve sanayileşmeye önemli katkı sunarız. Bu nedenle üretimin desteklenmesi ve teşviklerin artırılması büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
Konya’nın Çumra ilçesinde, geçen yıl ilk kez deneme amaçlı ekimi yapılan endüstriyel kenevirin hasadına başlandı.

Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi öncülüğünde yürütülen çalışmalarda, kenevirin bölge topraklarında yüksek verim potansiyeli gösterdiği bildirildi.

Kooperatif Başkanı Mahmut Şenyüz, resmi izin süreçlerinin tamamlanmasının ardından gerçekleştirilen ilk deneme ekiminden oldukça olumlu sonuçlar alındığını belirterek, “Kenevir Çumra topraklarını sevdi. Beklentilerimizin üzerinde bir verim elde ettik. Bu sonuçlar sayesinde çiftçilerimizin ‘Yetişir mi, pazarı var mı, kazandırır mı?’ gibi tereddütleri ortadan kalktı.” dedi.

Şenyüz, su tasarrufu ve sürdürülebilir tarım açısından da kenevirin dikkat çekici bir alternatif olduğunu vurguladı:

“Su kaynaklarını verimli kullanmamız gerekiyor. Kenevir, yağışın yeterli olduğu yıllarda sulamaya bile ihtiyaç duymuyor. Kurak dönemlerde ise bir-iki sulama yeterli oluyor. Buğday ve arpa gibi hububatlara göre çok daha az suyla, daha fazla verim sağlıyor.”

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu da Konya Ovası’nın dünyanın en verimli tarım alanlarından biri olduğunu hatırlatarak, kenevirin bölge ekonomisine sağlayacağı katkıya dikkat çekti.
Bayramoğlu, “Kenevir, sadece 3-4 kez sulamayla pek çok üründen daha yüksek gelir sağlıyor. Üretim ve işleme süreçlerini doğru yönetebilirsek, çiftçimizin gelirini artırır, kırsal kalkınmaya ve sanayileşmeye önemli katkı sunarız. Bu nedenle üretimin desteklenmesi ve teşviklerin artırılması büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarimturk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat plastik çember