Dizayn Çiftlik

Antalya Tarım Konseyi’nden Hal Yasasına Yönelik Kritik Rapor

Bitkisel Üretim (bloomberght) - bloomberght | 18.07.2025 - 16:14, Güncelleme: 18.07.2025 - 16:14 226 kez okundu.
 

Antalya Tarım Konseyi’nden Hal Yasasına Yönelik Kritik Rapor

Antalya Tarım Konseyi (ATAK) hazırladığı "Yaş Meyve Sebze Piyasası ve Hal Mevzuatı Tespitler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı raporu Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan'a iletti
Antalya Tarım Konseyi (ATAK), yaş meyve sebze piyasası ve toptancı hallere ilişkin önemli tespitler ve çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırlayarak Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’a sundu. “Yaş Meyve Sebze Piyasası ve Hal Mevzuatı: Tespitler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporda, 2010 tarihli 5957 sayılı kanun ile 2012’de çıkarılan yönetmeliğin aradan geçen 15 yıla rağmen etki analizinin yapılmadığına dikkat çekildi. Piyasada üretici sayısının çokluğu ve alıcı tarafında meslek mensuplarının azlığı gibi dengesizliklere vurgu yapıldı. İşlem Hacmi %60 Azaldı Raporda, fiziki hal zorunluluğunun kaldırılması ve Hal Kayıt Sistemi (HKS) uygulamasının yetersizliği nedeniyle Antalya’daki hal işlem miktarının 2010’a kıyasla %60 azaldığı belirtildi. Kentte üretilen ürünlerin yalnızca %15’inin halden geçtiği, %15’inin ihraç edildiği, kalan %70’lik kısmın ise kayıt dışı ticarete konu olduğu vurgulandı. 13 Temel Sorun Tespit Edildi ATAK, mevzuat uygulamalarının hedeflerle uyumsuz olduğunu belirterek, dijital sistemlerin entegrasyon eksikliği, sınıflandırma yetersizliği, haksız rekabet, donanım eksiklikleri ve kayıt dışılığın başlıca sorunlar olduğunu sıraladı. Hal dışı ticarette kontrolsüzlük ve haksız maliyet artışları da raporda yer aldı. 10 Maddelik Öncelik Çağrısı Raporda, yeni düzenlemeler yapılırken 10 kritik başlığa öncelik verilmesi istendi. Bunlar arasında; dijital entegrasyonun sağlanması, sınıflandırma sisteminin oluşturulması, hal dışı ticaretin sıkı denetlenmesi, teminatların artırılması, tüm ticarette rüsum uygulamasının adil şekilde yeniden düzenlenmesi öne çıktı. 16 Maddelik Yapısal Öneriler ATAK’ın önerileri arasında hal yasasının amacının yeniden tanımlanması, dijital portalın kurulması, hal içi ticaretin teşvik edilmesi, sınıflandırılmış ürün bilgilerinin sistemle entegre edilmesi, üretici ve ticaret verilerinin kayıt altına alınması gibi yapısal dönüşüm önerileri yer aldı. ATAK, hazırladığı bu kapsamlı raporla, hem hal yasasına katkı sunmayı hem de sektörde dijitalleşmiş, şeffaf ve etkin bir piyasa yapısının oluşturulmasını amaçlıyor.
Antalya Tarım Konseyi (ATAK) hazırladığı "Yaş Meyve Sebze Piyasası ve Hal Mevzuatı Tespitler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı raporu Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan'a iletti

Antalya Tarım Konseyi (ATAK), yaş meyve sebze piyasası ve toptancı hallere ilişkin önemli tespitler ve çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırlayarak Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’a sundu.

Yaş Meyve Sebze Piyasası ve Hal Mevzuatı: Tespitler, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporda, 2010 tarihli 5957 sayılı kanun ile 2012’de çıkarılan yönetmeliğin aradan geçen 15 yıla rağmen etki analizinin yapılmadığına dikkat çekildi. Piyasada üretici sayısının çokluğu ve alıcı tarafında meslek mensuplarının azlığı gibi dengesizliklere vurgu yapıldı.

İşlem Hacmi %60 Azaldı

Raporda, fiziki hal zorunluluğunun kaldırılması ve Hal Kayıt Sistemi (HKS) uygulamasının yetersizliği nedeniyle Antalya’daki hal işlem miktarının 2010’a kıyasla %60 azaldığı belirtildi. Kentte üretilen ürünlerin yalnızca %15’inin halden geçtiği, %15’inin ihraç edildiği, kalan %70’lik kısmın ise kayıt dışı ticarete konu olduğu vurgulandı.

13 Temel Sorun Tespit Edildi

ATAK, mevzuat uygulamalarının hedeflerle uyumsuz olduğunu belirterek, dijital sistemlerin entegrasyon eksikliği, sınıflandırma yetersizliği, haksız rekabet, donanım eksiklikleri ve kayıt dışılığın başlıca sorunlar olduğunu sıraladı. Hal dışı ticarette kontrolsüzlük ve haksız maliyet artışları da raporda yer aldı.

10 Maddelik Öncelik Çağrısı

Raporda, yeni düzenlemeler yapılırken 10 kritik başlığa öncelik verilmesi istendi. Bunlar arasında; dijital entegrasyonun sağlanması, sınıflandırma sisteminin oluşturulması, hal dışı ticaretin sıkı denetlenmesi, teminatların artırılması, tüm ticarette rüsum uygulamasının adil şekilde yeniden düzenlenmesi öne çıktı.

16 Maddelik Yapısal Öneriler

ATAK’ın önerileri arasında hal yasasının amacının yeniden tanımlanması, dijital portalın kurulması, hal içi ticaretin teşvik edilmesi, sınıflandırılmış ürün bilgilerinin sistemle entegre edilmesi, üretici ve ticaret verilerinin kayıt altına alınması gibi yapısal dönüşüm önerileri yer aldı.

ATAK, hazırladığı bu kapsamlı raporla, hem hal yasasına katkı sunmayı hem de sektörde dijitalleşmiş, şeffaf ve etkin bir piyasa yapısının oluşturulmasını amaçlıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarimturk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat plastik çember