Dizayn Çiftlik
Yakup Tolga Coşkun
Köşe Yazarı
Yakup Tolga Coşkun
 

DAHA FAZLASI İÇİN KAYBETMEK

Daha çok üretmek veya daha çok kazanmak için çok çalışmak doğru yöntem olmayabilir. Söz konusu iş veya faaliyet alanının gerektirdiği, elzem bilimsel yöntemler ve metotlar dahilinde planlama, programlama, yönetim ve işletme; kısaca, başarıya giden patikadır diyebiliriz. Ama bazen bu patikada ilerlemek de yeterli olmayabilir…kontrol edilemeyeni, en büyük risk faktörü olarak benimsemediğimiz veya kabul etmediğimiz sürece, üretim sezonunda kötü sürprizlerle karşılaşıp karşılaşmayacağımızın olasılığı kumardan öteye gitmeyecektir. Peki nedir bu ‘’Kontrol’’ edemediğimiz? Tabi ki doğa anadır, iklimdir; ışıklanmadır, sıcaklıktır, nemdir. Keşke mutlak, %100 iklimlendirme kontrolü gerçekleştirebileceğimiz ultra modern seralarımız olsaydı ama yok. Bu durumda, makalemizde; mevcut olanın üzerinden naçizane fikirlerimizi paylaşacağız. Sera işletmelerimizde üretim sezonu için en büyük hedef nedir? Yüksek miktarda üretim ve bol kazançtır. Sezona ne kadar erken başlayıp ürün alabilirim, yüksek pazar fiyatlarını ne kadar erken yakalayabilirim, gibi beklentiler ve isteklerdir. Amma velakin bunların nasıl realize edileceğiyle ilgili olarak herkesin tasarrufları farklı olabilmektedir- bazen kaybetmek uğruna… Esas olan sezon boyunca birinci kalite ürünü, standartları bozmadan her daim, üretim süreci boyunca yetiştirebilmektir. Kalitesiz veya yetersiz tonajda üretim tedarikleriyle zincir marketler sadece Türkiye’de değil dünyanın hiçbir yerinde ilgilenmemektedir. İşte şimdi en önemli soruyu kendimize sormamız gerekiyor. Yukarıda bahsettiklerimizi nereye bağlayacağız? ‘’Dikim zamanına’’. Seramızda üretime ne zaman start vermemiz gerekiyor? Fidelerimizi substratlarımızın üzerine ne zaman dikmeliyiz? Zira en az önem verilen konu olduğunu hissediyorum. Genelimiz erken dikim, erken hasat, erken gelire odaklanıyorken…Maalesef Akdeniz iklim şeridi dikimlerinin zamanlaması sezonun kalan günleri, ayları için en belirleyici başarı faktörüdür. Kısaca bahsedelim mi…. Dikime hazır taze-körpe domates fideleri yüksek ışıklanmayı sevmez, istemez. Ne yapabiliriz? Plastik seralarımızın üstüne gölge tozu atıyoruz. Ama sıcaklıklarda çok yüksek; gündüz 35-40 derece, gece 25-30 derece. Bununla nasıl baş ederiz? Yüksek basınçlı sisleme ile mi acaba? İlk dikim döneminde fideler gece/gündüz ortalama 20 derece sıcaklık ister. Bu ortamı fidelerimize sağlamamız mümkün görünmüyor. Derken aşırı sıcaklıklar sebebiyle kök bölgesinde erimeler belirir ki bunu kimyasallarla bertaraf etmeye çalışırız. Ve çoğu zaman ilk çiçeklerimiz aşırı sıcak, yüksek nem veya düşük nem sebebiyle veya arıların çalışmaması sebebiyle döllenemez. Zorlu bir süreç… Akdeniz bölgesi dikim dönemi maalesef bitkiler büyürken günlerin kısaldığı bir iklim şeridinde gerçekleşiyor. Sezon boyunca en önemli husus bitkilerimizin dengeli bir şekilde büyüyüp gelişmesinden ibarettir. Atladığımız en önemli konu ise sezon başlangıcında aşırı ekstrem iklim şartlarından dolayı kaybettiğimiz çiçeklerin/döllerin daha sonra bitkilerimizin şirazesinin kaymasına, dengesinin bozulmasına sebep olduğudur. Daha erken ve daha fazla kazanalım derken esasen mutlak ürün kalitesi ve total üretim miktarından kaybediyoruz. Peki bunlar hesaplanabilir, kıyaslanabilir parametreler mi? Maalesef hesaplanması çok zor zira her sene iklimsel faktörler değişkenlik gösteriyor. Ama önlem alınabilir, riskler hesaplanabilir. Bol domatesli bol kazançlı bir sezon dilerim.    
Ekleme Tarihi: 30 Temmuz 2025 -Çarşamba

DAHA FAZLASI İÇİN KAYBETMEK

Daha çok üretmek veya daha çok kazanmak için çok çalışmak doğru yöntem olmayabilir. Söz konusu iş veya faaliyet alanının gerektirdiği, elzem bilimsel yöntemler ve metotlar dahilinde planlama, programlama, yönetim ve işletme; kısaca, başarıya giden patikadır diyebiliriz. Ama bazen bu patikada ilerlemek de yeterli olmayabilir…kontrol edilemeyeni, en büyük risk faktörü olarak benimsemediğimiz veya kabul etmediğimiz sürece, üretim sezonunda kötü sürprizlerle karşılaşıp karşılaşmayacağımızın olasılığı kumardan öteye gitmeyecektir.

Peki nedir bu ‘’Kontrol’’ edemediğimiz? Tabi ki doğa anadır, iklimdir; ışıklanmadır, sıcaklıktır, nemdir. Keşke mutlak, %100 iklimlendirme kontrolü gerçekleştirebileceğimiz ultra modern seralarımız olsaydı ama yok. Bu durumda, makalemizde; mevcut olanın üzerinden naçizane fikirlerimizi paylaşacağız.

Sera işletmelerimizde üretim sezonu için en büyük hedef nedir? Yüksek miktarda üretim ve bol kazançtır. Sezona ne kadar erken başlayıp ürün alabilirim, yüksek pazar fiyatlarını ne kadar erken yakalayabilirim, gibi beklentiler ve isteklerdir. Amma velakin bunların nasıl realize edileceğiyle ilgili olarak herkesin tasarrufları farklı olabilmektedir- bazen kaybetmek uğruna…

Esas olan sezon boyunca birinci kalite ürünü, standartları bozmadan her daim, üretim süreci boyunca yetiştirebilmektir. Kalitesiz veya yetersiz tonajda üretim tedarikleriyle zincir marketler sadece Türkiye’de değil dünyanın hiçbir yerinde ilgilenmemektedir.

İşte şimdi en önemli soruyu kendimize sormamız gerekiyor. Yukarıda bahsettiklerimizi nereye bağlayacağız? ‘’Dikim zamanına’’. Seramızda üretime ne zaman start vermemiz gerekiyor? Fidelerimizi substratlarımızın üzerine ne zaman dikmeliyiz? Zira en az önem verilen konu olduğunu hissediyorum. Genelimiz erken dikim, erken hasat, erken gelire odaklanıyorken…Maalesef Akdeniz iklim şeridi dikimlerinin zamanlaması sezonun kalan günleri, ayları için en belirleyici başarı faktörüdür. Kısaca bahsedelim mi….

Dikime hazır taze-körpe domates fideleri yüksek ışıklanmayı sevmez, istemez. Ne yapabiliriz? Plastik seralarımızın üstüne gölge tozu atıyoruz. Ama sıcaklıklarda çok yüksek; gündüz 35-40 derece, gece 25-30 derece. Bununla nasıl baş ederiz? Yüksek basınçlı sisleme ile mi acaba? İlk dikim döneminde fideler gece/gündüz ortalama 20 derece sıcaklık ister. Bu ortamı fidelerimize sağlamamız mümkün görünmüyor. Derken aşırı sıcaklıklar sebebiyle kök bölgesinde erimeler belirir ki bunu kimyasallarla bertaraf etmeye çalışırız. Ve çoğu zaman ilk çiçeklerimiz aşırı sıcak, yüksek nem veya düşük nem sebebiyle veya arıların çalışmaması sebebiyle döllenemez. Zorlu bir süreç…

Akdeniz bölgesi dikim dönemi maalesef bitkiler büyürken günlerin kısaldığı bir iklim şeridinde gerçekleşiyor. Sezon boyunca en önemli husus bitkilerimizin dengeli bir şekilde büyüyüp gelişmesinden ibarettir. Atladığımız en önemli konu ise sezon başlangıcında aşırı ekstrem iklim şartlarından dolayı kaybettiğimiz çiçeklerin/döllerin daha sonra bitkilerimizin şirazesinin kaymasına, dengesinin bozulmasına sebep olduğudur. Daha erken ve daha fazla kazanalım derken esasen mutlak ürün kalitesi ve total üretim miktarından kaybediyoruz. Peki bunlar hesaplanabilir, kıyaslanabilir parametreler mi? Maalesef hesaplanması çok zor zira her sene iklimsel faktörler değişkenlik gösteriyor. Ama önlem alınabilir, riskler hesaplanabilir.

Bol domatesli bol kazançlı bir sezon dilerim.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarimturk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat plastik çember