Türkiye, Avrupa’ya İhraç Edilen Gıdalarda Pestisit Nedeniyle En Çok Bildirim Alan İkinci Ülke Oldu
Türkiye, Avrupa’ya İhraç Edilen Gıdalarda Pestisit Nedeniyle En Çok Bildirim Alan İkinci Ülke Oldu
RASFF tarafından açıklanan 2025 verilerine göre, Türkiye Avrupa'ya gıda ihraç eden ülkeler arasında pestisit nedeniyle en çok bildirim alan ikinci ülke oldu.
Türkiye, Avrupa’ya İhraç Edilen Gıdalarda Pestisit Nedeniyle En Çok Bildirim Alan İkinci Ülke Oldu
Avrupa Komisyonu tarafından geliştirilen Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF)’nin 2025 yılı verilerine göre, Türkiye Avrupa’ya gıda ihraç eden ülkeler arasında pestisit kaynaklı bildirimlerde ikinci sırada yer aldı. Veriler, pestisit nedeniyle yapılan bildirimlerin yaklaşık yarısının “sınırdan çevrilme” kararıyla sonuçlandığını ortaya koydu.
Greenpeace Türkiye’nin RASFF verilerinden derlediği bilgilere göre, 2025 yılında Avrupa’ya gönderilen gıdalarda tespit edilen pestisit ihlallerinde 124 bildirimle Hindistan ilk sırada yer aldı. Hindistan’ı 105 bildirimle Türkiye izlerken, Türkiye’nin ardından Mısır (88), Çin (48) ve Brezilya (34) geldi.
Bildirimlerin Yarısı Sınırdan Çevrildi
Greenpeace Türkiye’nin paylaştığı verilere göre, Türkiye hakkında yapılan 105 pestisit bildiriminin 51’i sınırdan çevrilme kararıyla sonuçlandı. Sınırdan geri çevrilen ürünler arasında biber ilk sırada yer aldı. Toplam 51 bildirimin 27’si biber, 9’u domates, 5’i nar ürünlerine ait oldu.
Sınırdan çevrilen diğer ürünler ise limon (4), asma yaprağı (2), armut (1), greyfurt (1), mandalina (1) ve şeftali (1) olarak sıralandı.
Yasaklı Etken Madde Tespiti
Paylaşılan bilgilere göre, sınırdan çevrilen 27 biber bildiriminden 8’i, “son derece toksik” olarak tanımlanan formetanate etken maddesinden kaynaklandı. Bu maddenin Türkiye’de biber üretiminde kullanımının yasak olduğu belirtildi.
“İki Yıldır İkinci Sırada Olmak Endişe Verici”
Greenpeace Türkiye Direktörü Berkan Özyer, Türkiye’nin üst üste iki yıldır pestisit bildirimi alan ülkeler arasında ikinci sırada yer almasının endişe verici olduğunu söyledi. Özyer, Greenpeace Türkiye’nin yürüttüğü “Zehir Etme” kampanyası kapsamında pestisit analiz sonuçlarının kamuoyuna açıklanmasını talep ettiklerini vurguladı.
Özyer, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapıldığı belirtilen pestisit analizlerinin sonuçlarına erişmek için uzun süredir mücadele verdiklerini belirterek, kampanyaya verilen 50 bini aşkın imzanın, kamuoyunun konuya duyarlılığını ortaya koyduğunu ifade etti. Ayrıca, mahkemenin geçtiğimiz yılın sonunda analiz sonuçlarının açıklanması yönünde karar verdiğini hatırlattı.
RASFF verilerinin önemli bir kaynak olduğunu ancak ortaya koyduğu tablonun kaygı verici olduğunu dile getiren Özyer, “Özellikle 2024 yılında sınırdan en çok dönen ürün olan biberin, bu yıl da ilk sırada yer alması, biber üretiminde sistemik bir sorun olduğunu düşündürüyor” dedi.
Özyer, pestisit analizlerinin şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılması çağrısını yineleyerek, vatandaşların sağlıklı gıdaya erişim ve ne yediğini bilme hakkı olduğunun altını çizdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

