Dizayn Çiftlik

Tokat'tan 29 ülkeye balık ihraç edildi

Su Ürünleri (AA) - Anadolu Ajansı | 27.08.2025 - 09:52, Güncelleme: 27.08.2025 - 09:52 110 kez okundu.
 

Tokat'tan 29 ülkeye balık ihraç edildi

Tokat'ın Almus ilçesindeki baraj gölünde kafeslerde yetiştirilen balıklar, bu yıl aralarında Rusya, Japonya, Hollanda ve Norveç'in de bulunduğu 29 ülkeye ihraç edildi.
Almus Baraj Gölü'nde kafeste balık üretimi 1992'de başladı. Zaman içinde sayıları 330'a ulaşan kafeslerde yetiştirilen alabalık ve somon, iç pazarın yanı sıra ihracatçı firmalar aracılığıyla yurt dışına gönderiliyor. Almus Belediye Başkanı Bekir Özer, yaptığı açıklamada, balık üretiminin bölge ekonomisine önemli ölçüde katkı sağladığını söyledi. Yetiştirilen alabalık ve somonların çoğunlukla Rusya ile Japonya'ya ihraç edildiğini belirten Özer, "Almus'umuzda yetişen balıklar 29 ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'de ikinci büyük üretim tesisine sahibiz." dedi.   "Yılda yaklaşık 2 bin ton alabalık, 25 bin ton somon ihraç ediliyor" Almus Baraj Gölü'nün Yeşilırmak Nehri'nin yanı sıra Tozanlı Çayı, Karadere Irmağı ve Muhat Irmağı'ndan beslendiğini dile getiren Özer, "Havza'da balıklar temiz ve zengin besin kaynağında yetişiyor. Barajın dibinde tortu ve balçık olmadığı için balıklar temiz suda daha lezzetli olmakta. Bu nedenle de bu balıklar daha çok tercih ediliyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra ekonomik olarak balık üretimi bölge için çok önemli. Yılda yaklaşık 2 bin ton alabalık, 25 bin ton somon ihraç ediliyor. Bu da Türkiye ihracatının yüzde 4'üne karşılık geliyor." diye konuştu. Bekir Özer, bu yıl Almus'tan Norveç'e de balık gönderildiğini söyledi. "Norveç'ten buralara balık geliyor" diyoruz ama bizden de oraya gidiyor" Alabalık tesisi sahibi Hayri Gönültaş da Almus Baraj Gölü'nde 2000 yılından bu yana balık yetiştirdiğini söyledi. Bölgede aynı zamanda restoran sahibi olan, ürettiği balığı pişirerek müşterilerine sunan Gönültaş, şunları ifade etti: "Temel üretimimiz alabalık ama somon da üretiliyor. Bunlar ihraç da yapılıyor. Alabalık mesela 250 gram ile 500 gram civarında oluyor. Onlar Hollanda, Almanya, Norveç gibi yerlere gidiyor. Bazen 'Norveç'ten buralara balık geliyor' diyoruz ama bizden de oraya gidiyor. Bu sene de gitti. Orada kriz vardı anladığım kadarıyla... Somonlarımız Rusya'ya gitti. Hep oraya gidiyor zaten." Yavru olarak aldıkları balıkları kafeslerde yetiştirdiklerini söyleyen Gönültaş, balık üretiminde su sıcaklığının çok önemli olduğunu, 12 ile 18 derecedeki suların normal kabul edildiğini dile getirdi. Su sıcaklığı 20 derecenin üzerine çıktığında balık üretiminin riske girdiğini söyleyen Gönültaş, "Baraj Yeşilırmak Nehri üzerinde kurulmuş bir baraj. Suyumuz çok temiz. Benim hayatım balıkçılıkla geçti. Bu gölde teknecilik de yaptık. Biz bardakla suyunu içerdik. O kadar temiz bir su. Burada kendinden yetişen doğal balıklarımız da var. Çay balığı, yayın var, sazan var. Somon ile alabalık üretiyoruz. Bunun lezzeti de çok güzel. Havuz balığıyla göl balığı bir olmaz. Bizim balıklarımız daha lezzetli." dedi.
Tokat'ın Almus ilçesindeki baraj gölünde kafeslerde yetiştirilen balıklar, bu yıl aralarında Rusya, Japonya, Hollanda ve Norveç'in de bulunduğu 29 ülkeye ihraç edildi.

Almus Baraj Gölü'nde kafeste href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=balık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">balık üretimi 1992'de başladı. Zaman içinde sayıları 330'a ulaşan kafeslerde yetiştirilen ala href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=balık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">balık ve somon, pazarın yanı sıra ihracatçı firmalar aracılığıyla yurt dışına gönderiliyor.

Almus Belediye Başkanı Bekir Özer, yaptığı açıklamada, href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=balık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">balık üretiminin bölge ekonomisine önemli ölçüde katkı sağladığını söyledi.

Yetiştirilen ala href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=balık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">balık ve somonların çoğunlukla  href="https://www.trthaber.com/etiket/rusya/" style="box-sizing: border-box; color: rgb(207, 29, 57); text-decoration-line: none; background-color: transparent; display: inline-block; margin: 0px; padding: 0px; border: 0px;" target="_blank">Rusya ile Japonya'ya ihraç edildiğini belirten Özer, "Almus'umuzda yetişen balıklar 29 ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'de ikinci büyük üretim tesisine sahibiz." dedi.

 

"Yılda yaklaşık 2 bin ton alabalık, 25 bin ton href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=somon " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">somon ihraç ediliyor"

Almus Baraj Gölü'nün Yeşilırmak Nehri'nin yanı sıra Tozanlı Çayı, Karadere Irmağı ve Muhat Irmağı'ndan beslendiğini dile getiren Özer, "Havza'da balıklar temiz ve zengin besin kaynağında yetişiyor. Barajın dibinde tortu ve balçık olmadığı için balıklar temiz suda daha lezzetli olmakta. Bu nedenle de bu balıklar daha çok tercih ediliyor. Doğal güzelliklerinin yanı sıra ekonomik olarak href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=balık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">balık üretimi bölge için çok önemli. Yılda yaklaşık 2 bin ton alabalık, 25 bin ton href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=somon " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">somon ihraç ediliyor. Bu da Türkiye ihracatının yüzde 4'üne karşılık geliyor." diye konuştu.

Bekir Özer, bu yıl Almus'tan Norveç'e de href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=balık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">balık gönderildiğini söyledi.

"Norveç'ten buralara href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=balık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">balık geliyor" diyoruz ama bizden de oraya gidiyor"

Ala href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=balık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">balık tesisi sahibi Hayri Gönültaş da Almus Baraj Gölü'nde 2000 yılından bu yana href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=balık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">balık yetiştirdiğini söyledi.

Bölgede aynı zamanda restoran sahibi olan, ürettiği balığı pişirerek müşterilerine sunan Gönültaş, şunları ifade etti:

"Temel üretimimiz ala href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=balık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">balık ama href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=somon " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">somon da üretiliyor. Bunlar ihraç da yapılıyor. Ala href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=balık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">balık mesela 250 gram ile 500 gram civarında oluyor. Onlar Hollanda, Almanya,  href="https://www.trthaber.com/etiket/norvec/" style="box-sizing: border-box; color: rgb(207, 29, 57); text-decoration-line: none; background-color: transparent; display: inline-block; margin: 0px; padding: 0px; border: 0px;" target="_blank">Norveç gibi yerlere gidiyor. Bazen 'Norveç'ten buralara href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=balık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">balık geliyor' diyoruz ama bizden de oraya gidiyor. Bu sene de gitti. Orada kriz vardı anladığım kadarıyla... Somonlarımız Rusya'ya gitti. Hep oraya gidiyor zaten."

Yavru olarak aldıkları balıkları kafeslerde yetiştirdiklerini söyleyen Gönültaş, href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=balık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">balık üretiminde  href="https://www.trthaber.com/etiket/su/" style="box-sizing: border-box; color: rgb(207, 29, 57); text-decoration-line: none; background-color: transparent; display: inline-block; margin: 0px; padding: 0px; border: 0px;" target="_blank">su sıcaklığının çok önemli olduğunu, 12 ile 18 derecedeki suların normal kabul edildiğini dile getirdi.

Su sıcaklığı 20 derecenin üzerine çıktığında href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=balık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">balık üretiminin riske girdiğini söyleyen Gönültaş, "Baraj Yeşilırmak Nehri üzerinde kurulmuş bir baraj. Suyumuz çok temiz. Benim hayatım balıkçılıkla geçti. Bu gölde teknecilik de yaptık. Biz bardakla suyunu içerdik. O kadar temiz bir su. Burada kendinden yetişen doğal balıklarımız da var.  href="https://www.trthaber.com/etiket/cay/" style="box-sizing: border-box; color: rgb(207, 29, 57); text-decoration-line: none; background-color: transparent; display: inline-block; margin: 0px; padding: 0px; border: 0px;" target="_blank">Çay balığı, yayın var, sazan var. href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=Somon " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Somon ile ala href="https://www.tarimturk.com.tr/ara?q=balık " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">balık üretiyoruz. Bunun lezzeti de çok güzel. Havuz balığıyla göl balığı bir olmaz. Bizim balıklarımız daha lezzetli." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarimturk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat plastik çember