Dizayn Çiftlik

ABD'de Kırmızı Et Fiyatları Rekor Seviyede!

Hayvancılık (bloomberght) - bloomberght | 23.07.2025 - 15:55, Güncelleme: 23.07.2025 - 15:55 215 kez okundu.
 

ABD'de Kırmızı Et Fiyatları Rekor Seviyede!

Kuraklık ve artan gümrük tarifeleri, ABD'de kırmızı et fiyatlarını tarihi zirveye taşıdı. Özellikle kıyma fiyatları kilogram başına 13,49 dolara kadar yükselirken, bu durum Amerikalıların vazgeçilmezi olan hamburgerlerin de rekor fiyatlara ulaşmasına neden oldu.
ABD’de kuraklık ve gümrük tarifeleri kırmızı et fiyatlarını uçurdu. Kıymanın kilosu 13,49 dolara yükselirken, hamburger fiyatları da tarihi seviyelere çıktı. ABD’de tüketiciler, kuraklık, hastalıklar ve tarife politikalarının kırmızı et arzını daraltması nedeniyle tarihin en yüksek fiyatlarını ödüyor. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre kıymanın kilogram fiyatı 13,49 dolara yükseldi. Bu rakam, kayıtların tutulmaya başlandığı tarihten bu yana görülen en yüksek fiyat oldu. Kıyma fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 12, yıl başına göre ise yüzde 8 artış yaşandı. ABD Tarım Bakanlığı (USDA) verilerine göre biftek fiyatları da yıllık yüzde 8 artışla kilogram başına 23,34 dolara çıktı. Sektör uzmanlarına göre fiyatlardaki artışın temel nedeni uzun süredir devam eden arz talep dengesizlikleri, kuraklıkların mera alanlarını azaltıp yem maliyetlerini artırması oldu. Buna ek olarak ABD’nin ticaret politikaları da fiyatları yukarı çekiyor. Trump yönetimi 1 Ağustos’tan itibaren Brezilya’dan ithal edilen kırmızı ete yüzde 50 gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu. Mevcut vergilerle birlikte Brezilya eti, ABD pazarına girerken yaklaşık yüzde 76’lık bir vergi yükü ile karşılaşacak. Bu durum, Amerikan tüketicilerin uzun süredir uygun fiyatlı bir alternatif sunan Brezilya sığır etinden mahrum bırakacak ve yemek masraflarını daha da artıracak. Tüketiciler ve işletmeler alışkanlıklarını değiştiriyor Fiyat artışları nedeniyle birçok Amerikalı beslenme alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kalıyor. CNN Business’a konuşan Kaliforniyalı Maria Lopez, “aile yemeklerini uzatabilmek için biftekleri ikiye bölmek zorunda kaldığını” söylerken, Utah’ta bir hamburger zinciri sahibi menü fiyatlarını artırmamak için köfte ağırlığını 150 gramdan 130 grama düşürdüğünü ifade etti. USDA ekonomistleri, kısa vadede fiyatlarda düşüş beklemediklerini vurguluyor.    
Kuraklık ve artan gümrük tarifeleri, ABD'de kırmızı et fiyatlarını tarihi zirveye taşıdı. Özellikle kıyma fiyatları kilogram başına 13,49 dolara kadar yükselirken, bu durum Amerikalıların vazgeçilmezi olan hamburgerlerin de rekor fiyatlara ulaşmasına neden oldu.

ABD’de kuraklık ve gümrük tarifeleri kırmızı et fiyatlarını uçurdu. Kıymanın kilosu 13,49 dolara yükselirken, hamburger fiyatları da tarihi seviyelere çıktı.

ABD’de tüketiciler, kuraklık, hastalıklar ve tarife politikalarının kırmızı et arzını daraltması nedeniyle tarihin en yüksek fiyatlarını ödüyor.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre kıymanın kilogram fiyatı 13,49 dolara yükseldi. Bu rakam, kayıtların tutulmaya başlandığı tarihten bu yana görülen en yüksek fiyat oldu. Kıyma fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 12, yıl başına göre ise yüzde 8 artış yaşandı.

ABD Tarım Bakanlığı (USDA) verilerine göre biftek fiyatları da yıllık yüzde 8 artışla kilogram başına 23,34 dolara çıktı.

Sektör uzmanlarına göre fiyatlardaki artışın temel nedeni uzun süredir devam eden arz talep dengesizlikleri, kuraklıkların mera alanlarını azaltıp yem maliyetlerini artırması oldu.

Buna ek olarak ABD’nin ticaret politikaları da fiyatları yukarı çekiyor. Trump yönetimi 1 Ağustos’tan itibaren Brezilya’dan ithal edilen kırmızı ete yüzde 50 gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu.

Mevcut vergilerle birlikte Brezilya eti, ABD pazarına girerken yaklaşık yüzde 76’lık bir vergi yükü ile karşılaşacak.

Bu durum, Amerikan tüketicilerin uzun süredir uygun fiyatlı bir alternatif sunan Brezilya sığır etinden mahrum bırakacak ve yemek masraflarını daha da artıracak.

Tüketiciler ve işletmeler alışkanlıklarını değiştiriyor

Fiyat artışları nedeniyle birçok Amerikalı beslenme alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kalıyor. CNN Business’a konuşan Kaliforniyalı Maria Lopez, “aile yemeklerini uzatabilmek için biftekleri ikiye bölmek zorunda kaldığını” söylerken, Utah’ta bir hamburger zinciri sahibi menü fiyatlarını artırmamak için köfte ağırlığını 150 gramdan 130 grama düşürdüğünü ifade etti.

USDA ekonomistleri, kısa vadede fiyatlarda düşüş beklemediklerini vurguluyor.

 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve tarimturk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
aohbet islami chat omegla türk sohbet cinsel sohbet dini chat plastik çember