Rekor sıcaklar Çukurova'da narenciye ürünlerini yaktı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Adana’da 9 Ağustos’ta sıcaklık 47,5 dereceye kadar çıktı. Böylece kent, 1929’dan bu yana en yüksek sıcaklığını gördü. Rekor sıcaklık, limon, portakal ve mandalina başta olmak üzere narenciye bahçelerinde ciddi hasara neden oldu.
Hatta Tarbzon hurması, nar gibi bir çok meyve çeşidinin yanısıra sebze çeşitleri de yanıktan olumsuz etkilendi.
Şubat ve nisan aylarında yaşanan zirai donun yaraları henüz sarılmamışken bu kez aşırı sıcaklar ürünlerde “güneş yanığı” oluşturdu. Özellikle Mayer cinsi limon, erkenci mandalina grupları, W. Murcott mandalina ve portakal çeşitlerinde güneş yanıklarından dolayı kayıplar bekleniyor.
“Meyveler dalında yandı”
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Rüzgârın etkisiyle güneye ve batıya bakan dallardaki meyveler büyük ölçüde yandı. Özellikle ağaçların dış ve tepelerindeki ürünlerde yanıklar daha fazla oldu. Şubat-nisan donu nedeniyle zaten düşük olan rekolte, sıcakların etkisiyle daha da gerileyecek” dedi.
Mersin Ziraat Odası Başkanı Prof. Dr. Okan Özkaya da benzer durumun Mersin'de yaşandığını söyledi. Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Özkaya, yüksek maliyet altında ezilen çiftçinin yaşanan rekolte kaybınyla birlikte finasal açıdan daha da zora girdiğini söyledi.
Adana, Hatay ve Mersin başta olmak üzere Çukurova Bölgesi, Türkiye’nin narenciye üretiminin yaklaşık üçte ikisini karşılıyor.
Zirai don sonrası gelen aşırı sıcaklar; hem meyve yüzeyinde güneş yanıklarına hem de hücre zarlarının hasar görmesine yol açarak kalite kaybı ve pazar değerinde düşüşe neden oluyor.