Türkiye Şeftali ve Kiraz İhracatında Büyük Gerileme Yaşıyor
Geçen sezon dünyanın en büyük şeftali-nektarin ihracatçısı konumunda olan Türkiye, bu yıl ikinci sıraya geriliyor. Kiraz ihracatında ise üçüncü sıradan sekizinciliğe düşmesi bekleniyor.
Rapora göre:
Şeftali ve nektarin ihracatı %45 azalarak 145 bin ton seviyesine inecek.
Kiraz ihracatı %85 düşüşle yalnızca 10 bin ton olacak.
Üretimde Sert DüşüşUSDA tahminlerine göre Türkiye’nin 2025/26 sezonu üretim rakamları şöyle olacak:
Şeftali ve nektarin üretimi: %45 azalışla 649 bin ton
Kiraz üretimi: %60 düşüşle 400 bin ton
Son 10 yılda verimli çeşitler ve artan ekim alanları sayesinde büyüyen üretim, bu yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle ciddi darbe aldı.
İç Tüketime Yönelim ArtıyorÜretimdeki daralma, ihracata ayrılan payı düşürdü. USDA verilerine göre:
Kirazda iç tüketim toplam üretimin %98’ine yükselecek.
Şeftali ve nektarinde bu oran %78 seviyesinde kalacak.
En Büyük Kayıp AB ve Irak PazarındaTürkiye’nin sert çekirdekli meyve ihracatında Rusya, Avrupa Birliği ve Irak öne çıkan pazarlar. Ancak sezonun ilk aylarında bu ülkelere yapılan ihracat %50’den fazla azaldı.
AB’nin Türkiye’den yaptığı şeftali-nektarin ithalatı %60 gerileyecek.
Kiraz ihracatı ilk üç ayda %86 düştü. Rusya, açığı Özbekistan, İran ve Azerbaycan’dan karşılamaya yöneldi.
Küresel Piyasaya da Etki EdecekTürkiye’deki düşüş, yalnızca iç piyasayı değil küresel sert çekirdekli meyve piyasasını da etkiliyor.
Dünya kiraz üretiminin %10’dan fazla azalarak 4,6 milyon tona düşmesi bekleniyor.
Küresel şeftali ve nektarin üretimi ise %6 gerileyerek 23,8 milyon ton olacak.
Bu tahminler gerçekleşirse, dünya genelinde kiraz üretimi 6 yıl sonra, şeftali-nektarin üretimi ise 5 yıl sonra ilk kez azalacak.